Rólunk

Bemutatkozás

Barbara és Paul vagyunk a Bábgyalogló Művészfalu kis gazdái. Egyszer volt, hol nem volt, egy leányka, jómagam, és egy legényke, a drága férjem. Minket a tündérek közös útra tereltek, hogy egyesítsük varázserőnket. Vágyunk, hogy másokat megajándékozhassunk azzal, amit a legjobban szeretünk csinálni. Ilyen varázslatban kevés embernek van része az életében. Úgy gondoljuk a szív útját járni mindig nagyon nehéz, ám a szív sohasem csalóka, igaz álmokkal és reményekkel teli.

Képzettségeink és tapaszalataink

RUS BARBARA:

Óvodapedagógus,
Waldorf pedagógiai ismeretekkel,
bábcsoport vezető
a Bábgyalogló Művészfalu kreatív vezetője

DR. RUS PAUL OVIDIU:

Klinikai onkológus, sugárterapeuta és háziorvos,
orvos-természetgyógyász ,
a Bábgyalogló Művészfalu házigazdája,
terápiás programok szakmai vezetője.

 

Kezdetek

 

A Bábgyalogló 10 évvel ezelőtt született meg, amikor is a Szarvasi főiskola végzős óvodapedagógus hallgatójaként a gyermekkorom élményeiből merítkeztem. Szakdolgozati munkámat “Felfedezettjeink” díjjal jutalmazták, így Magyarország 15. legtehetségesebb óvodapedagógusa lettem. Egy saját tervezésű forgó-mozgó bábszínházat készítettem üvegfestéssel.

Az évek alatt megismerkedtem a Waldorf pedagógiával, és Szegeden elvégeztem a bábcsoport vezetői képzést is. Három évet töltöttem állami óvodában, majd úgy döntöttem megvalósítom az álmomat, és gyermekkorom legszebb verséből (Gazdag Erzsi Mesebolt) ihletődve, melyet anyukám olvasott nekem esténként, megszületett a Bábgyalogló. Hiszem, hogy minden gyermekkori élmény, ami számunkra lélek emelő volt, felnőttként képes bearanyozni az életünket. Mindenkinek van itt a földön, egy ajándék önmaga számára, amit mások jólétének tud szentelni. Nekem és a férjemnek ilyen a Bábgyalogló.

10 év csodálatos élményekkel

A Művészfalunak van egy első 10 éve, amiben csodálatos élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtam az ide járó gyermekek, és szüleik által. Sohasem tekintettem munkának amit csinálok, hiszen minden nap egy mese. Ezekről a családokról, akiket a tündérek ide küldtek, mondhatom, hogy sokukkal a mai napig életre szóló barátság fűz. Különleges emberek ők, és a gyermekeik. Törekednek, és értékrendjük töretlen, mást, egy lelki értéket szeretnének adni gyermekeiknek, ebben a rohanó világban. Felnézek rájuk, és boldog vagyok, hogy nevelhetem gyermekeiket.

A Bábgyaloglónak most kezdődik a második kis élete. Két lélek találkozásából, szerelméből, álmaiból született meg a Humbuk és Bukhum című mese, és a hozzá kapcsolódó mezítlábas ösvény. De mielőtt a mese folytatódna a férjemet is szeretném bemutatni. Az ő gondolatait idézném: Dr. Rus Paul Ovidiu vagyok, klinikai onkológus, sugárterapeuta és háziorvos, két leányka édesapja. A „Moise Nicoara” gimnáziumban végeztem és ezt követően az orvosi egyetemet Temesváron. 2004-ben kerültem Magyarországra, itt szereztem 3 szakvizsgát, és azóta folyamatosan az orvosi szakmán belül dolgozok. Egyidejűleg érdekel nagyon a természetgyógyászat is. Szakképzésem ezen a területen az általános természetgyógyászati alapmodul áll. Erre építettem szakosodásként a Fül akupunktúrás addiktológiát, a képzésem az amerikai NADA protokoll szerint zajlott. Mindig is érdekeltek az irodalom, művészet, festészet. Így lehet magyarázni azt, hogy írok, énekelek. És ebből ered a feleségem munkájához való vonzódásom. Együtt tervezünk segíteni az ide betérőknek.”

A férjem, egy csodálatos lélek, amikor mosolyog tudom, kacaja alatt ajándék vár mindenkire. Az egyik ilyen kacajból íródott A Humbuk és Bukhum című mese. Ez a mesekönyv alapul szolgál a kertünkben található meseösvényhez. Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szól ez a mese. Az ösvényhez foglalkozások, mese estek, ösvénytúrák, workshopok, kiállítások, kézműves vásárok is kapcsolódnak. Az idei őszi szellő lebbenti fel a Művészfalu új, második életét. Bízunk benne, hogy a mi álmaink hasonlóan más mesebeli ember álma is, és sokan fognak betérni a Varázskapunkon.

A mese vége

 

Az otthonunk ad helyet a Művészfalunak, ahol még a mosdótálban is rókák laknak… Hisszük, hogy felbecsülhetetlen értéke van annak amit létre hoztunk, és nagy szeretettel ajánljuk mások jólétére, gyógyulására, kikapcsolódására, álmodozására. Így volt, mese volt, még a tündérréteken is túlról… kacagva várunk benneteket…

Barbi és Paul

Művészfalu és Színház

A Bábgyalogló Bábszínház és Művészfalu 2013-ban kelt életre azzal a céllal, hogy olyan gyermekeket, családokat szolgáljon, akiknek a művészeteken keresztüli lelki alapú oktatás a fontos. A Művészfalu 2013- ban 8 kisgyermekkel indult, 2022-ben pedig közel 50 gyermek tért be hetente a varázskapun. A falucskánk Békéscsaba, Jamina-Erzsébethely egyik hosszú utcájában található. Tündérek, apró kerámia gombák, puha fűszálak, fák, növények, édes illatok, bábok, festékek, ecsetek, gyapjú pamacsok, mesekönyvek, mesebögrék, gyermek kacajok között éli a minden napjait a Művészfalu.

A Bábgyalogló Művészfalu értékrendje, célja

A Bábgyalogló Művészfalu célja a gyermekek lelki fejlődésének elősegítése, ahol a nevelés minden gyermek saját természetének megfelelően történik, s amelyben meg tud valósulni a gyermekközpontú oktatás, az alternatív nevelés alkalmazása. A Művészfalu a lélek művelésének otthona, a bábok, és mesék világa, ahol a gyermekek önmagukat kifejezve játszva fejlődnek.

Alapértékeink:

Tisztaság, egyszerűség, egymás tisztelete, megbecsülése, természettel való harmonikus összhang, tisztelet, bizalom.

A múlt, a jövő és a jelenünk

A Művészfalu múltja, jelene és jövője, hogy egy olyan fenntartható közösségben éljenek itt a gyermekek, felnőttek, ahol nincs teljesítményorientáltság, és a velük született adottságaikat a Művészfalu keretein belül meg tudják mutatni.

A Bábgyalogló Művészfalu tevékenységi körei:

 

  • Bábgyalogló egyéni és csoportos gyermek, felnőtt foglalkozások
  • Bábgyalogló Bábszínház
  • Mese estek Humbukkal és Bukhummal
  • Bábgyalogló ösvény túra
  • Kézműves vásárok
  • Kiállítások

Egyesületünk és Értékeink

A Bábgyalogló Művészeti Egyesület célja, a gyermekek lelki fejlődésének elősegítése, melyben a nevelés minden gyermek saját természetének megfelelően történik, és meg tud valósulni a gyermekközpontú oktatás, az alternatív nevelés alkalmazása.

A Bábgyalogló Művészeti Egyesület a lélekművelésének otthona, amelyben fontos szerepet kap az emberi kapcsolatok ápolása. A Bábgyalogló Művészeti Egyesület alapértékei tisztaság, egyszerűség, egymás tisztelete, megbecsülése, természettel való harmonikus összhang. Az Egyesület tevékenysége: gyermekek és felnőttek részére foglalkozások, táborok szervezése, művészeti tevékenység, természetvédelem, környezettudatosság, testi-lelki egészség megőrzése, sport tevékenység támogatása, oktatási tevékenység és előadások szervezése. Az Egyesület céljai megvalósítása érdekében szolgáltatásait nem csupán tagjai részére nyújtja, hanem valamennyi természetes és jogi személy és más szervezet részére is lehetővé teszi szolgáltatásainak igénybevételét.

Támogasd közös értékeinket Egyesületünkön keresztül:

 

Név:
BÁBGYALOGLÓ MŰVÉSZETI EGYESÜLET

Bankszámlaszám:
10300002-10681155-49020015
(MHB Magyarország)

Adószám:
18871878-1-04
(Magyarország)

Telefon:
+36 30 9955403
+36 20 3697787

Email:
babgyaloglo@gmail.com

 

Pin It on Pinterest

Share This